Blogindlæg

‘Det var svært at sige, hvad jeg ville’

Børns Vilkår har ved dette års Folkemøde på Bornholm, valgt at tage børnenes stemmer med. Emma Lee var skrækslagen for at sige noget, der var til den ene forælders fordel ved Børnesamtalen i Statsforvaltningen.

Af Michael Hjelvang, d. 19. juni 2016 

”Man kommer jo ind i det her triste lokale og skal tale med en person, som man ikke kender, om de mest personlige ting. Uden for døren venter forældrene, som har markante og vidt forskellige holdninger til, hvad der var det rigtige. Det var svært at sige ’det er det, jeg vil’, når man ligesom ved, hvad alle andre mener.” – siger 15-årige Emma Lee til Børns Vilkår. 

Emma Lees forældre blev skilt, da hun var et par år gammel. Skilsmissen udviklede sig til en kamp om samvær, der resulterede i 13 retssager. I løbet af den periode var Emma Lee til 2 eller 3 børnesamtaler i Statsforvaltningen, da hun var i alderen 7-9 år.

Du kan læse om min 8-årige søns børnesamtale i Statsforvaltningen her: 7. I dag er en gave

Og du kan læse resultatet af børnesamtalen: 8. Forældrefremmedgørelse

Alle sager om forældremyndighed, bopæl og samvær starter i Statsforvaltningen. Kan forældrene ikke nå til enighed, sendes forældremyndigheds- og bopælssagerne i retten, mens samværssagerne afgøres i Statsforvaltningen. Når Statsforvaltningen skal behandle en børnesag, kan barnet i sjældne tilfælde blive indkaldt til en børnesamtale. Eksempelvis blev børnene i 2013 kun hørt i knap 10 procent af sagerne. 

Du kan læse mere her: Børn bliver sjældent hørt i skilsmissesager

Børnesamtalen er blandt andet barnets mulighed for at fortælle om sine oplevelser og komme med sine ønsker til, hvordan tingene skal være, nu hvor forældrene ikke kan blive enige.

”Jeg var vildt bange for, at det, jeg sagde kunne påvirke situationen og vippe til den ene forælders fordel. Derfor forsøgte jeg at svare så neutralt, jeg overhovedet kunne. Normalt har jeg ikke svært ved at tale med folk, jeg ikke kender. Men det var mærkeligt at sidde over for en dame, jeg aldrig har mødt før, og tale om personlige ting, der var afgørende for mig og min familie,” forklarer Emma, der også hæfter sig ved, at omgivelserne var meget lidt børnevenlige. 

”Stemningen var kold og kedelig. Der var hvide vægge og et bord. Det var ligesom et voksent mødelokale,” – siger Emma Lee til Børns Vilkår. 

Du kan læse hele artiklen om Emma Lee her

Børns Vilkår er i år afsender af tre debatter. En debat omkring hvordan skilsmisser gøres mere børnevenlige, en debat om, hvordan børn og unge kan få oprejsning efter myndighedssvigt, og endelig en debat omkring børns trivsel i skolerne.